Něco o krevetkách:

Krevety jsou podřád desetinohých  korýšů, který zahrnuje asi 2 500 druhů. Dorůstají délky až 23 cm. Žijí v mořích i sladkých vodách. Umí dobře plavat, první dva páry kráčivých končetin mají funkci klepet, filtrační vějířky nebo kartáčky. Mají válcovitý krunýř a dlouhý rovný zadeček. Přes den žijí většinou skrytě, v noci vycházejí za potravou, kterou vyhledávají dlouhými tykadly. V nebezpečí unikají často směrem dozadu údery ocasní ploutvičky.

Krevety spolu např. s hmyzem a pavouky patří do kmene členovců, tedy  mezi živočichy s článkovaným tělem i končetinami. Když se kreveta svléká, odhazuje nejen starý krunýř pokrývající její tělo, ale i jemnou kutikulu chránící její tykadla a oči.

Krevetky se podle druhu dožívají 1-6 let.

využití krevet a jejich a význam pro naše zdraví:

Krevety jsou jdou zakoupit v ČR většinou pouze mražené. Prodávají se loupané nebo neloupané s krunýřem.  Vařené nebo syrové, s hlavou nebo bez hlavy. Lepší chuť při úpravě krevet mají ty neloupané,  neboť díky krunýřku jim zůstává chuť při  přípravě. Dají se rovněž grilovat nebo zapékat.

Jsou například skvělým zdrojem selenu, omega-3 mastných kyselin a mnoha dalších důležitých látek, které tělo udržují zdravé. Selen (mikronutrient) hraje velkou roli při omezování růstu rakovinných buněk. Pravidelná konzumace krevet tak podle vědců snižuje riziko vzniku této nemoci.

Pravidelná konzumace krevet zlepšuje kognitivní schopnosti, především díky přítomnosti vitaminu B12. Tento vitamin je nezbytný pro lepší paměť a zvýšenou koncentraci. Vzhledem k tomu, že krevety obsahují i omega-3 mastné kyseliny, pozitivně působí na kardiovaskulární zdraví. Odstraňují totiž cholesterol z tepen, což pomáhá snižovat krevní tlak. snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence.

Krevety patří ke zdrojům vápníku, který je nesmírně důležitý pro silnější kosti a zuby. Ten, kdo krevety jí pravidelně, může počítat s prevencí artritidy a osteoporózy.

označení mražených krevet:

na sáčcích krevet můžete najít různá označení,  některá z nich uvádíme pro snadnější orientaci při výběru:

HLSO - krevety celé bez hlavy, nevařené nebo vařené

I.Q.F. - krevety bez hlavy, vařené

CPUD - krevety vařené, loupané, bez hlavy

PEELED DEVEIN ED - vylouané, bez střívka, glazované

FROZEN COOKED - krevety vařené, loupané, s glazurou

Nejlépe hodnocené a ceněné krevety jsou ty,  které jsou volně loveny přímo v chladných mořských vodách a ty mají označení "Deep Sea"

FROZEN RAW - krevety za syrov mražené

CPUD - koktejlové krevetky

úprava krevet

Krevety se mohou vařit (příprava trvá 5–8 minut), smažit, blanšírovat, pošírovat nebo grilovat, což je časté u řady středomořských receptů. Přidávají se do italských těstovin nebo španělské paelly, oblíbeným pokrmem je krevetový koktejl. Bez krevet by se neobešla ani asijská kuchyně. Lze je konzumovat i syrové, například v sushi nebo v ceviche, pokrmu populárním v pobřežních oblastech USA. Syrové maso má vždy výraznější chuť a tužší konzistenci, proto se používá marináda s přísadou citronové šťávy. Pokapání citronovou šťávou po uvaření zmírní typickou mořskou vůni krevet.

velikosti krevet

Krevety s hlavou:

počet kusů na kg (např. 16–20 kg).

Krevety bez hlavy: počet kusů na libru/pound/unci = 454 g (např. 100–200/lbs).  Čím je tedy číslo menší, tím jsou krevety větší

Aktuality

  • Jarní jídelní ístek

    24.2.2020

    Už brzy se můžete těšit na doplnění jarní nabídky

  • Sed eget purus dui

    22.7.2019

    Nullam augue odio, elementum at est ut, eleifend ultrices lectus. Sed eget purus dui. 

  • In malesuada

    18.6.2019

    Duis risus est, tempus elementum lacus vel, consectetur lobortis augue. In malesuada, risus in malesuada lobortis, odio enim posuere mi, quis malesuada augue ligula non purus. Nam non enim eu dui porta iaculis quis fringilla diam.

  • Duis risus est

    3.6.2019

    At consectetur dignissim. In hac habitasse platea dictumst. Duis risus est, tempus elementum lacus vel, consectetur lobortis augue. 

  • Suspendisse eget

    12.3.2019

    Etiam sit amet convallis lectus. Suspendisse eget ex accumsan ex vulputate tempor et vel sem.

  • Nullam augue odio

    5.3.2019

    Nullam augue odio, elementum at est ut, eleifend ultrices lectus. Sed eget purus dui. Etiam sit amet convallis lectus. Suspendisse eget ex accumsan ex vulputate tempor et vel sem.